26 Ocak 2011 Çarşamba

Asıl temizlik nefsi arındırmaktır...


İman eden insanları, diğer insanlardan ayıran en önemli özelliklerden birisi, Müslüman’ların tertemiz olmalarıdır. İman ile temizlik iç içe olan, Yüce Rabbimiz’in kullarına emrettiği önemli bir konudur. Kuran’da inanan kullar ‘temiz akıl sahibi’ olarak nitelendirilmektedir. Her türlü pislikten arınmak, güzel niyet ve düşünceye sahip olmak, samimi imanın bir göstergesidir.

Yüce Allah, Kuran’da belirttiği gibi, bedenlerimizin, yediklerimizin, giydiklerimizin, yaşadığımız yerlerin temiz olması gibi, nefsimizi de her türlü pisliktan arındırmamızı ermetmiştir ; 

Nefse ve ona 'bir düzen içinde biçim verene', sonra ona fücurunu (sınır tanımaz günah ve kötülüğünü) ve ondan sakınmayı ilham edene (andolsun). Onu arındırıp-temizleyen gerçekten felah bulmuştur.(Şems Suresi-7/8/9) 

İnsanın nefsi sürekli kötülüğü emreder.  Örneğin, kıskançlık, haset etmek Kuran ahlakında yeri olmayan tavırlardır. Nefislerimiz kıskançlığa eğilimli olarak yaratılmıştır. Eğer bu doğrultu da hareket edersek, nefsimizin esiri oluruz. Bunun Rabbimiz’den gelen bir imtihan olduğunun farkına varmazsak, yaşadığımız her an azap içerisinde geçer. Sürekli sıkıntılı, huzursuz ve mutsuz bir ruh hali içerisinde oluruz.  

Nefsini kötülüklerden koruyup arındıran insan ise huzurlu, mutlu, güven dolu bir ruh haline sahip olur. Allah’ tan gelen herşeyin hayırlı olduğunu bilir ve ona gore davranır. Kuran’da güzel ahlakın ne olduğu bize anlatılmıştır. Öfkeden kaçınmak, doğru, dürüst, adaletli olmak, sadakatli davranmak, fedakarlık, sözün en güzelini söylemek, sabır, merhamet, şevkat, tevazu  tüm bunlar Rabbimiz’ in beğendiği ve bize emrettiği davranışlardır. İnsan vicdan vasıtası ile yaptığı her davranışın hangisinin güzel ve doğru olduğunu bilir. 

Nefsimiz bize hangi tavra yöneltirse yöneltsin, Allah’ın Kuran’da buyurduğu üzere, nefsini arındıran kurtuluşa erecektir.Müslüman kendisini manevi olarak pisletecek oyunlardan sakınmak için, nefsine karşı uyanık durmalıdır. Aklı ve Allah korkusu ile hareket eden Müslüman, manevi olarak yükselir , huzurlu, mutlu bir hayat yaşar ve tertemiz, Rabbimiz’in hoşnut olacağı bir kul olur.  

Sibel Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder