1 Mart 2011 Salı

Allah'ın yarattığı kadere gönülden boyun eğmek...



Allah’ın herşeyi hayırla ve hikmetle yarattığının şuurunda olmayan insanlar, gün içerisinde hoşlarına gitmeyen bir olayla karşılaştıklarında kimi zaman umutsuz bir tavır sergileyebilirler. Başlarına gelen her olayın Allah katından bir deneme olduğunun farkında olmadıklarından huzursuz ve isyankar davranabilirler. Kimi zaman bu insanların, olayların neden istedikleri  yönde gitmediğine dair saatlerce düşündüklerini, sıkıntılarının daha da arttığını görürüz. 

Oysa, başımıza gelen herşey Allah’ın bilgisi  dahilinde, O'nun dilemesi ile gerçekleşir. Doğumumuzdan ölümümüze kadar her an, Rabbimiz katında belirlenmiştir. İnsanın tek yapması gereken, tam bir teslimiyetle, katıksız, gönülden boyun eğerek  sadece Allah’a teslim olmaktır. Her nerede olursak olalım, ne yaparsak yapalım herşey Allah’ın kontrolündedir. Bu gerçeğin farkında olabilmek  insana  rahatlık ve huzur verir. 

Müslüman yaptığı işlerin sonucunu belirleyecek olanın Rabbimiz olduğunu bildiğinden, hangi durum olursa olsun, sıkıntıya düşmez. Herhangi bir üzüntüye,umutsuzluğa yada korkuya  kapılmaz. Stres yaşayıp, endişeli bir ruh hali içerisine girmez. Aksilik gibi görünen bir durumla karşılaştığında bu onun için azaba dönüşmez. Kadere iman eder, Allah’a güvenir, ondan yardım ister.  Karşılaştığı olumsuz gibi görünen sorunları ancak Allah’ın yardımı ile çözebileceğini bilir. Her olayda mutlaka bir hayır olduğunu bildiğinden, hikmetlerini  görmeye başlar.

Güven ve teslimiyet imanın en önemli göstergelerinden biridir. Allah’a güvenen bir kişi, nefsinin kendisine verdiği kışkırtmalardan ve şeytanın oyunlarından da korunmuş olur.  Allah’a tam bir teslimiyet ile teslim olduğunda asla mahzun olmayacağını bilir. Yaşanılan tüm sıkıntıların nedeni Yüce Allah’ı gerektiği gibi, gücünü, kudretini takdir edememekten ileri gelir. Allah, iman eden kullarının dostu ve yardımcısıdır ve insanlar için Allah’tan daha büyük bir dost ve yardımcı yoktur. Rabbimiz bir ayette şöyle buyurur; 

De ki: “Allah'ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiçbir şey isabet etmez. O bizim Mevlamız'dır. Ve müminler yalnızca Allah'a tevekkül etmelidirler.” (Tevbe Suresi, 51)

Sibel Aydın 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder