3 Şubat 2011 Perşembe

Umutsuzluğa kapılmamak…


Müslümanların en önemli özelliklerinden birisi ümitvar olmalarıdır. Samimi olarak inanan bir insan Allah’ın yarattığı güzelliklerin farkında olur, O’ nun rahmetinden hiçbir zaman umudunu kesmez. Çünkü Allah herşeyi bir kaderle yaratmıştır. Etrafımızda gördüğümüz herşey, her an  O’ nun ‘Ol’ demesiyle olur. Hiçbirşey başıboş bırakılmış değildir. Başımıza gelen herşeyde Allah’ın dilemesile olduğundan, Müslüman bunun şuuru ile hareket etmelidir. 

Şeytan  insanlara, olaylara karamsar bakmayı, gelecekten yana ümitsiz, şüphe içerisinde, endişeli olmayı telkin eder. İnsanların Rabbimiz’e yaklaşmalarına engel olabilmek için onlara, Kuran’da da belirtildiği gibi önlerinden ve arkalarından yaklaşarak veseveseler verir.  Ümitsiz insan sağlıklı karar veremez, aklı ve mantığı ile hareket edemez. 

Öyle ki, ümitsizlik insanı şiddetine gore fiziksel anlamda kendisine zarar vermeye kadar götürebilen bir durumdur.  Böyle bir ruh hakli içerisinde olan insan Kuran ahlakı ile hareket edemez, akıllı bir biçimde davranamaz dolayısıyla Müslüman şeytanın bu oyunlarına karşı dikkatli olmalıdır. Ümitsiz insan sadece kendisine zarar vermekle kalmaz, etrafında kim varsa onlara da bu ruh halini aşılar. Böyle insanlar kendisi ile birlikte çevresindeki herkesi içinden çıkılamayan bir karamsarlığa sürükler. Oysa hayatımızın her anının kaderimiz üzerinde ilerlediğinin şuurunda olan insan, Rabbimiz’den gelen her türlü olaya razı olur. Herşeyin bir hayır ve hikmetle yaratıldığını bilir. O an hayır ve hikmetlerini göremese bile, teslimiyetinin verdiği güvenle huzurlu olur, kadere iman eder, tevekküllü davranır.  Karamsarlık, şevksizlik, çaresizlik, yılgınlık, bıkkınlık gibi duygulara sürüklenmez. 

Kuran’da Müslümanların her zaman ümitvar bir tutum içerisinde olmaları gerektiğinden bahseder;

Oğullarım, gidin de Yusuf ile kardeşinden (duyarlı bir araştırmayla) bir haber getirin ve Allah'ın rahmetinden umut kesmeyin. Çünkü kafirler topluluğundan başkası Allah'ın rahmetinden umut kesmez.” (Yusuf Suresi -87 )

Rabbimize karşı sürekli ümitvar bir tutum içinde olmalı, şeytanın vesveselerine aldırmadan, kadere tam bir teslimiyetle iman ederek, başımıza gelen her olayın bir hayır ve hikmetle bize gösterildiğinin bilinciyle hareket edersek, Yüce Rabbimiz bizlere sonsuz merhametini vaad etmiştir. Allah, müminlere en güzel şekilde karşılık verendir...

Sibel Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder