15 Şubat 2011 Salı

Adalet vicdanlı olmayı gerektirir...


Dünyada adalet kavramının kimi zaman yer ve kişilere, olaylara göre farklılıklar gösterdiğini görürüz. Peki gerçek adalet nedir? Yüce Allah, bizlere indirdiği Kuran’da adaletin ne olduğunu açıkça bildirmiştir. Gerçek adalet, her kim olursa olsun zulme rıza göstermemeyi, insanlar arasında ayrım gözetmemeyi, zulm yapana karşı her zaman mazlumdan yana olmayı emretmiştir. 

İnsanlar bazen bir olayla ilgili karar vermesi gerektiğinde,  duygularına kapılarak kendi çıkarları yönünde yada nefsinin doğrultusunda hareket ederler. Kimi zaman etrafından göreceği tepkilerden, kimi zamanda doğruyu söylediğinde kendisine zarar gelebileceği düşüncesinden çekinir. Oysa adalet, şartlar ne olursa olsun olaylara tarafsız bakabilmeyi, doğruluk,dürüsütlük ve vicdandan yana olmayı gerektirir. 

Yüce Rabbimiz insanları farklı farklı yaratmıştır. Dünya üzerinde fiziksel özellikleri, dilleri, kökenleri hatta dinleri dahi farklı olan birçok insan yaşamaktadır.  Bu insanların bazılarının maddi imkanları daha fazla, bazılarının ise biraz daha azdır.  Farklılıkların ise bir hiçbir önemi yoktur aslında, Yüce Allah tüm nimetleri insanları dünya hayatında denemek için yaratmıştır. Önemli olan Allah katında üstünlük yani takvadır. Samimi iman eden,  Allah’a karşı derin bir sevgi duyan her insana adaletle davranılmaldır. Yüce Allah Kuran’da yetimlerin haklarını korumayı, onlara adaletle, güzellikle davranmayı da bize emretmiştir. Adaletle davranmayan, Allah’ın sınırları konusunda titizlik göstermeyenlerin uğrayacakları sonu bizlere bildirmiştir. 

Çoğu insan hayatı boyunca adil davrandığına inanır. İnsan başkalarındaki yanlışları kolayca görüp, teşhis edebilirken, kendisi söz konusu olduğunda bazen sorgulama yapamaz. Yada karşısında sevdiği bir insan olduğunda birçok konuda daha fazla tolerans gösterir, neden bu şekilde davrandığına dair de her zaman bahaneler üretir. Oysa  Allah herşeyi işitendir, bilendir. Bunun şuurunda olan Müslüman, Rabbimiz’in her an kendisiyle olduğunu bilir. Dünya hayatında yaptıklarından dolayı sorguya çekileceğini, ahiret gününde hesabını vereceğini unutmaz. İman eden bir insan, adaletle davrandığında Rabbimiz’in kendisinden hoşnut olacağını bilir ve şartlar ne olursa olsun Allah’ın beğendiği tavrı gösterir. Allah bir ayette şöyle buyurur;

Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır. (Mâide Sûresi-8 )

Sibel Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder