16 Ocak 2011 Pazar

Asıl Teşekkür Allah'a Karşı Olmalıdır..





Kuran'da bizlere verilen nimetlere, sahip olduklarımıza bakıp bundan dolayı kibirlenip, şımarmayacağımızı ve teşekkürümüzü şükrederek gösterdiğimizde, Rabbimiz verdiği nimetleri daha çok arttıracağını buyurmuştur;


"Rabbiniz şöyle buyurmuştu: Andolsun, eğer şükrederseniz gerçekten size artırırım ve andolsun, eğer nankörlük ederseniz, şüphesiz, Benim azabım pek şiddetlidir." (İbrahim Suresi-7 )

Bizlere verilen her nimetin, aslında Allah'a yakınlığa birer vesile olarak yaratıldığını, bunun için asıl yapmamız gerekenin şükretmek olduğunu asla unutmamalıyız. Allah'ın bu çok sevdiği ibadeti yoğun olarak yerine getirenler Allah'ın gerçek dostları, halis müminlerdir...

İnsan nefsi acz içindedir. Günlük hayatımızda yaptığımız işlere dalarak, Allah'tan uzaklaşmak insanı kötü bir duruma sokar. Nefisin kötülüklere karşı eğilimi vardır. İşte bu noktada şükür insanın kendisine gelmesi, sahip olduğu maddi manevi herşeyin tek sahibinin Rabbimiz ve O'nun bize verdiği bir nimet olduğunu anlamamız açısından önemli bir ibadettir. İnsan açık bir şuurla düşündüğünde, Allah'a şükretmemiz için birçok sebep olduğunun farkına varabilir. Rabbimiz her sabah bizi uykumuzdan uyandırıp can verir. Görebilmemizi, işitmemizi, temizlenmemizi, yediklerimizi, soluduğumuz havayı, hergün gelen rızkımızı bize yaratan Yüce Allah' tır. Gün içerisinde etrafımızda gördüğümüz herşeye dikkatli bir şekilde baktığımızda, gerçekten sahip olduğumuz nimetleri düşündüğümüzde, Allah'a bize verdikleri için şükretmemizi gerektiren birçok neden vardır.

İnsan Allah'a olan sevgisini, kendisine verdiği tüm nimetlerin teşekkürünü kalben ve dille, şükrederek yapar. Şükür Kuran'da belirtilen çok önemli bir ibadettir. Kişiyi 'azgınlık'lardan koruyan, her türlü nimetin sahibinin Allah olduğunun şuuru ile hareket etmesine vesile olan bir kalkandır.

Sibel Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder