13 Ocak 2011 Perşembe

Mutluluğun Sırrı...

Günümüzde insanların çoğu, birçok şeye sahip olduğu etrafında birbirinden güzel nimetler bulunduğu halde mutlu olmadıklarından yakınırlar. Yıllarca hayalini kurdukları, çabaladıkları  şeye sahip  olduklarında dahi ancak geçici bir mutluluk hissedip, boşluğa düştüklerini farkederler. İnsan ruhu hep bir arayış içindedir. Kimi zaman nerede yanlış yaptığını sorgular, kimi zaman da yaptıklarından veya yapmadıklarından dolayı pişmanlık hisseder. Bu sorgulama tüm hayatı boyunca sürüp gider. Oysa mutluluk için gereken sırrı kavramadıkça, hayat boyu bu arayışlar devam edecektir. İnsan ancak kalbi tam olarak tatmin olmasıyla mutlu olabilir. Bu da, insanların dünyada elde ettiği maddi olanaklara, çoğu kişi tarafından sevilmek, beğenilmek, övgü almak gibi manevi karşılıklara sahip olması ile değil, ancak Allah'ı anarak olabilmektedir. Mutluluğun sırrı Kuran'da şu şekilde bildirilmiştir;

'Onlar, inananlar ve kalpleri Allah’ı anmakla huzura kavuşanlardır. Biliniz ki, kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.' (Ra’d Suresi, 28)


  Etrafımızda bizim için yaratılmış güzellikleri görebilmemiz için net bir bakış açısına sahip olmamız ve Allah'ın bizim için yarattıkları üzerine düşünmemiz gerekir. Örneğin hergün yediğimiz ve belki üzerinde hiç düşünmediğimiz meyveler, çeşit çeşit, her biri ayrı renkte ve  tatda  yaratılmıştır. Bu gerçeği bilen, kavrayan ve bunun üzerine düşünüp tefekkür eden insan, tüm bunlar için şükreder, sıradan gibi görünenlerin aslında mucize olduğunu farkedip daha çok keyif alır.

Mutsuzluk hayatın bir gerçeği değil, insanların bu önemli sırrı, Yaratıcısı'nı farkedip kavrayamamalarından, O'na yönelmemelerinden kaynaklanan bir durumdur. Çevremizdeki sayısız nimete rağmen, dünya hayatından en çok fayda sağlamak amacı ile yaşayan bir kişinin neden sürekli  mutsuz, huzursuz hissettiğini sorgulaması gereklidir. İnsan samimi olarak düşündüğünde, kendisine şah damarından bile daha yakın olan Rabbimiz, doğru yolu vicdan yoluyla bildirecek, doğru yolu gösterecektir. Kalbimizin mutmain olması sadece Allah’a yönelerek, derin bir sevgi ile mümkünüdür. Mutluluğun,huzurun,neşenin samimi imandan başka bir yolu yoktur!

Sibel Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder